0315-641905 06-51615202 (bij spoed)

Zwangerschapscursussen

In de zwangerschap kun je kiezen uit veel verschillende cursussen. Het is natuurlijk niet verplicht een zwangerschapscursus te volgen, maar wel raadzaam omdat het veel informatie geeft over je zwangerschap en je voorbereidt op de bevalling. Hieronder worden de verschillende mogelijkheden kort toegelicht. Ook in onze wachtkamer vind je folders met daarin informatie over deze cursussen.

Borstvoedingscursus

Tijdens je zwangerschap krijg je de mogelijkheid om een borstvoedingscursus te volgen. Tijdens deze cursus wordt er ingegaan op het geven van borstvoeding (hoe gaat het in zijn werk), kolven, het verloop van de eerste kraamweek, het voorkomen en zonodig oplossen van problemen en het combineren van borstvoeding en je werk. Het grote voordeel van deze cursus is dat je meer informatie hebt gekregen over zaken waar je tegenaan kan lopen als je borstvoeding geeft. Hierdoor heb je zelf de kennis om deze mogelijk op te lossen of te voorkomen.

De cursusavond wordt op onze praktijk gegeven door Marlinda Roes van Lactatiekundigenpraktijk MaMa (zie www.lactatiekundigenpraktijkmama.nl). Kijk voor informatie onder het kopje ‘borstvoeding en kunstvoeding‘.

Fysiotherapie

Terborg

Azora ZwangerFitAzora Advies en behandelcentrum, Industrieweg 115 in Terborg. Voor aanmelding en verdere informatie kijk op de website:  https://www.azora-abc.nl/behandeling/zwangerfit/  of bel 0315-338260 of vraag je verloskundige om een informatiefolder.

Bekkenfysiotherapie Azora Terborg

Bij het Azora Advies- en behandelcentrum in Terborg kunt u ook terecht voor bekkenfysiotherapie. Uw behandelend therapeute is Babet Branten. U kunt zich aanmelden voor behandeling via tel nr 0315-338260 of via abc@azora.nl.

Kijk voor meer informatie op de website: https://www.azora-abc.nl/behandeling/bekkenfysiotherapie/

Dinxperlo
Fysiotherapie Wynia en Tannemaat, Aaltenseweg 36 in Dinxperlo
Voor aanmelding kan telefonisch (0315-651375) of per mail (info@wyniatannemaat.nl). Voor verdere informatie kijk op de website. Folders zijn verkrijgbaar bij je verloskundige.

Aalten 
FysioAalten, ’t Boske 11 in Aalten. Aanmelding kan per mail (info@fysio-aalten.nl) of per contactformulier via de website waar je meer informatie vindt. Ook zijn informatiefolders verkrijgbaar bij je verloskundige.

Bekken-fysiotherapie Alma Brand
Voor meer informatie over zwanger zijn en bevallen met kennis over wat er in uw lichaam gebeurt vanuit bekkenfysiotherapeutisch perspectief en hoe je het hele bevallingsproces zo goed mogelijk kunt doorstaan en nadien zo optimaal mogelijk kunt herstellen, kan je kostenloos aanschuiven voor een informatieavond.  

U krijgt gelegenheid tot het stellen van vragen en kunt indien gewenst een afspraak maken voor individuele behandeling en of begeleiding van uw zwangerschapsgerelateerde bekken- of bekkenbodemklachten.   

Elke derde donderdag van de maand om 19.30 uur, Stationsweg 28 in Terborg. Telefoon: 06-14874362. Email: info@bekken-fysiotherapie-almabrand.nl

Kijk voor meer informatie op de website of vraag om een informatiefolder bij je verloskundige.

Zwangerschapsbegeleiding

Zwanger & meer wordt je aangeboden door Ellen van Straaten, kraamverzorgster.

Wanneer?:     De cursus is op maandagavond van 19.30u-21.00u Wat?:              Zwangerschapsbegeleiding
Waar?:            Tijdelijk bij ons in de praktijk, Dierenriem 36. Vanaf januari 2020 bij ons op de nieuwe locatie aan de Pastoor Vernooijstraat 4, Ulft
Hoevaak?:      10 lessen, incl. partneravond

Voor vragen, meer info over de startdatum of opgeven kun je mailen naar: Ellenvs82@outlook.com of bellen naar: 0683251776

Yoga

Bij de zwangerschapsyoga staan oefeningen en houdingen die je lichaam doen ontspannen centraal. Er wordt veel aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken die je kunnen helpen de weeën op te vangen. De lessen richten zich helemaal op het zwanger zijn en de bevalling.

Silvolde

Bara Plantinga verzorgt o.a. zwangerschapsyoga. www.baraplantinga.nl. Ook voor beginners.

Yoga speciaal voor zwangere vrouwen (vanaf 14 weken of zodra je weet dat je zwanger bent) met focus op de adem, versoepeling en versterking van het lichaam, ontspanning en meditatie.

  • Doorlopende lessen
  • Gezellige sfeer
  • Klein groepsverband
  • Flexibele strippenkaart
  • Contact met andere zwangeren vrouwen uit de omgeving.

Aanmelden kan op: www.momoyoga.com/yogabara

Etten
Sandra Harmsen verzorgt persoonlijke zwangerschapsyoga. Tel 06-13350739, of mail naar info@yogaetten.nl.

Ulft
Voor zwangerschapsyoga in Ulft kijk eens op: www.yogacentrumulft.nl, hier kun je je tevens aanmelden.

Haptonomie

Haptonomie houdt zich bezig met de ontwikkeling van het gevoelsleven en van de tastzin. De tastzin geeft informatie over hoe we ons voelen. 

Door de haptonomische zwangerschapsbegeleiding leren ouders en het kind elkaars signalen herkennen en ernaar te luisteren. De begeleiding heeft een persoonlijk karakter.

Minka de Weerd biedt in Gaanderen zwangerschapsbegeleiding aan voor de ongecompliceerde, maar ook zeker voor de zwanterschap die niet heemaal naar wens verloopt: haar begeleiding is altijd op maat. Individueel, in een groep, met of zonder partner. Naast haptonomie is er ook keuze uit cursussen zoals ‘bevallen is teamwork’, rebozo massage, ‘bewust ontspannen’, babymassage, individuele ontspanning en klachtenbehandeling en zwangerschapsgym. 
Intresse? Kijk eens op www.zwangerschapshaptonomie.com of mail naar info@zwangerschapshaptonomie.com.

Hypnobirthing

HypnoBirthing is een programma van diepe ontspanning, gecombineerd met onderwijs waardoor jij als a.s. moeder de kunst van het geboorteproces begrijpt zodat je in staat bent je baby op een veilige en zachte manier geboren te laten worden.
www.hypnobirthing-achterhoek.nl

Samen bevallen

Tijdens de cursus ‘Samen Bevallen’ krijgen jij en je partner veel praktische informatie over de zwangerschap, de bevalling en de periode erna. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de rol die de partner kan hebben, met name tijdens de bevalling. Ook leer je lichaamshoudingen, ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken die je tijdens de bevalling kan gebruiken. Deze cursus volg je samen met een aantal andere stellen. Kijk voor meer informatie op www.samenbevallen.nl.

Oefentherapie Cesar en Mensendieck

Tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd verandert er veel in je lichaam. Je bekken kan daarbij instabiel worden en dat kan soms klachten opleveren zoals bekkenpijn, bekkenbodemklachten of rugpijn. Een oefentherapeut Cesar/ Mensendieck kijkt naar je hele lichaam/ houding, niet alleen je bekken. Door deze therapie leer je je dagelijkse activiteiten aan te passen. Hierdoor krijg je evenwicht tussen wat je doet en wat je kan, zodat je houding en manier van bewegen zo optimaal mogelijk is tijdens en na je zwangerschap.

Kijk voor meer informatie op:
– www.move-oefentherapie.nl voor bekkenoefentherapie/ -training individueel, thuis of in een groep door Edine Wiendels (e.wiendels@move-oefentherapie.nl)
– www.cesartherapiejansen.nl Jet Jansen, tel: 0315-340522.