0315-641905 06-51615202 (bij spoed)

22 weken prik

Kinkhoest is voor baby’s een ernstige ziekte. Je kunt je baby tegen kinkhoest beschermen door jezelf te laten vaccineren tijdens de zwangerschap. Dat kan vanaf de 22e week met de 22 weken prik. De prik zit in het Rijksvaccinatieprogramma en is daarom gratis. In deze folder lees je er meer over. Kijk ook op rijksvaccinatieprogramma.nl/22wekenprik

Waar?

Om de prik te halen maak je zelf een afspraak met het consultatiebureau. Je krijgt dan ook meteen uitleg over de vaccinaties die je baby later krijgt aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Op bovenstaande site kun je opzoeken waar je een afspraak kan maken.

Gratis: de 22 wekenprik is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma en dus gratis.

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen.  

Ernstig voor baby’s

Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

Baby’s nog niet beschermd

Baby’s krijgen in Nederland al een vaccinatie tegen kinkhoest. Maar dat kan pas als ze 2 maanden oud zijn. Dat betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest. En juist dan zijn ze kwetsbaar.

Hoe kun je je baby wel beschermen?

Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Je baby is dan vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte. Je kunt de prik halen vanaf de 22e week van je zwangerschap. Daarom de naam 22 wekenprik.

Hoe werkt het?

Na de vaccinatie maak je antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar je ongeboren baby. Hierdoor heeft je baby voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn leven. Totdat hij of zij zelf een vaccinatie krijgt. Bovendien beschermt de prik niet alleen je baby, maar ook jezelf. Zo kun jij geen kinkhoest krijgen en anderen ook niet besmetten.

Wanneer?

Je kunt de vaccinatie halen vanaf de 22e week in je zwangerschap tot aan de bevalling. We adviseren het wel zo snel mogelijk te doen na de 22e week. Want dan is je baby ook beschermd als hij of zij te vroeg is geboren. Je kind is meestal voldoende beschermd als je de prik minimaal 2 weken voor de geboorte hebt gehad. Lees het stukje ‘vaccinaties baby’ om te weten wanneer je kind toch al bij 2 maanden de eerste vaccinatie moet krijgen.

Folders

Op deze pagina kun je de folder met informatie over de 22 wekenprik downloaden. Deze is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Arabisch, Turks en Pools.


Download