0315-641905 06-51615202 (bij spoed)

Het verloop

In ongeveer 90% van de gevallen begint een bevalling met weeën, in 10% met het breken van de vliezen.

Weeën

De bevalling heeft meestal een aantal fases:
Het begint vaak met de fase waarin de weeën onregelmatig zijn en kort duren, dit is een voorbereiding op de ontsluiting en is bedoeld om de baarmoedermond week te maken. In deze fase lukt het vaak om nog wat dingen tussendoor te doen en iets te eten.
In deze fase zijn de samentrekkingen van de baarmoeder vaak nog niet heel pijnlijk en komen ze om de 5-15 minuten.
Begint het ’s nachts: probeer dan nog wat te slapen. Overdag: zoek afleiding, ga lekker douchen of in bad.
In deze fase verstrijkt de baarmoedermond en de ontsluiting vordert tot ca 3 cm.
Daarna komt de actievere fase waarin de weeën regelmatiger en krachtiger worden en je steeds meer moeite krijgt om ze op te vangen. De weeën komen elke 2-5 minuten en duren ca. 60-80 seconden. Vrouwen zijn vaak misselijk en/of moeten overgeven.
Als het zwaarder wordt: ga lekker in een warm bad of onder de douche staan/zitten. Dit helpt te ontspannen. Zoek de houding waarin je de weeën het beste aan kan! Probeer nog regelmatig iets te drinken of neem iets van dextro. Ga geregeld naar het toilet.

Vooral het eerste stuk van de ontsluiting duurt bij een eerste kindje vaak lang. De baarmoedermond is gewoonlijk buiten de zwangerschap heel stug, te vergelijken met het puntje van je neus. Deze moet eerst heel week en rijp worden, zo zacht als je bovenlip, voor deze kan gaan ontsluiten. Daar zijn goede weeën voor nodig. Bij het tweede gedeelte van de ontsluiting ga je meestal in de versnelde fase en gaat de ontsluiting zo’n 0,5 a 1 cm per uur vooruit. Als je van je tweede of derde kindje bevalt gaat de ontsluitingsfase vaak sneller omdat de baarmoedermond al eens open is geweest.
Wanneer je thuis bevalt zullen we tijdens de ontsluitingsperiode regelmatig bij je langskomen om de vordering vast te stellen en je met adviezen te helpen de weeën zo goed mogelijk op te vangen. De ontsluiting kan soms erg vlot verlopen, dan gaan we niet meer bij je weg. Die keuze baseren we niet alleen op het aantal cm ontsluiting maar ook op de weeënactiviteit.

Voorweeën:
Je hebt bij een tweede of volgende kindje veel kans op voorweeën: weeën die een poosje regelmatig komen maar ook weer weg zakken. Deze weeën zorgen niet voor ontsluiting, maar je kunt er wel onzeker van worden. Ze kunnen ook vaker terugkomen totdat ze echt doorzetten en je gaat bevallen.

Gebroken vliezen

Als de vliezen breken kun je ineens een hele golf vruchtwater verliezen. Wat ook mogelijk is, is dat je steeds kleine beetjes vocht verliest. Vruchtwater ziet er doorgaans uit als helder/ roze vocht met witte vlokjes erin. Dat is huidsmeer van de baby. Het ruikt vaak anders dan urine of vaginale afscheiding. Is het vruchtwater helder en het hoofdje van de baby ingedaald in het bekken, ga dan gewoon door met de dingen die je normaal ook doet. Het kan namelijk nog een tijdje duren voordat de weeën beginnen. We raden je af nog in bad te gaan, de kans op een infectie bij langdurig gebroken vliezen is verhoogd. Daarom zullen we ook geen inwendig onderzoek doen als er nog geen goede weeën zijn. Of het hoofdje ingedaald is, hebben we je bij de controle op het spreekuur verteld. Is het vruchtwater groen of bruin dan heeft het kindje in het vruchtwater gepoept en moet je altijd (dag en nacht) de verloskundige bellen.
Na het breken van de vliezen bevalt ongeveer 75% van de vrouwen binnen 24 uur. Heb je na 24 uur nog geen weeën of heb je wel weeën maar is er nog onvoldoende ontsluiting, dan verwijzen we je naar de gynaecoloog. De kans op een infectie is na 24 uur gebroken vliezen namelijk iets verhoogd. De weg naar buiten is immers open. Indien de controles in het ziekenhuis goed zijn, wordt er niet meteen na 24 uur gestart met het opwekken van de weeën.

Bloedverlies/slijmprop

Het verliezen van de slijmprop kan gepaard gaan met gering bruin/rood slijmerig bloedverlies.
Is het bloedverlies meer dan een inlegkruisje, neem dan  contact met ons op.
Het verliezen van de slijmprop betekent niet dat de bevalling begonnen is, het kan dan zelfs nog een hele tijd duren. Iets bloedverlies tijdens de weeën is normaal, het is een teken dat je baarmoedermond aan het verweken is. Als je veel helderrood bloedverlies hebt (zoals een flinke menstruatie) is dat een reden om ons te bellen.

Persen

Bij volledige ontsluiting (10 cm) mag je gaan persen. De ontsluitingsweeën gaan dan in principe over in persweeën en de weg is vrij voor het kindje om naar buiten te komen. Bij een eerste kindje duurt dat ongeveer één uur. Bij een tweede gaat het vaak sneller. Persweeën voelen als een druk op de anus, een drang om te poepen.

Er zijn verschillende houdingen die je kunt aannemen tijdens de ontsluiting en tijdens het persen, ze staan beschreven in deze folder. Vraag ons er gerust naar. 

Het moment

De geboorte van jullie kind is een overweldigend moment. Overdonderd door allerlei emoties. Soms ook nog niet, want dan moet je nog bijkomen van de heftigheid van de bevalling. Als de situatie het toelaat, ligt het kindje lang bloot op je buik. Daarom is het prettig dat je in een warme kamer bevalt. Samen genieten van jullie dochter of zoon.
Ondertussen genieten wij met jullie mee, maar houden de conditie van moeder en kind wel in de gaten. Op een gegeven moment kan je partner of iemand anders de navelstreng doorknippen.
Binnen een uur na de geboorte verwachten we de nageboorte (placenta). Als jullie dat willen kunnen we deze met elkaar bekijken. Nadat de placenta is geboren zullen we bekijken of het nodig is om te hechten. Vooral bij een eerste kindje kan het voorkomen dat er een scheurtje/ruptuur ontstaat bij de geboorte van de baby. Indien dat het geval is, zullen we dit hechten onder plaatselijke verdoving. Dit is natuurlijk niet het leukste moment van de bevalling maar wel belangrijk voor het herstel van de bekkenbodem.

Je kindje wordt uitgebreid lichamelijk onderzocht, gewogen en daarna door de kraamhulp of je partner aangekleed. Mocht je borstvoeding willen geven dan proberen we je kindje binnen een uur aan de borst te leggen.

We adviseren jullie om te wachten met het uitnodigen van familie totdat je bent gedoucht en een beetje bent bijgekomen. 

Complicaties

Mochten er complicaties optreden dan schakelen we alsnog de hulp van de gynaecoloog in. Bijvoorbeeld als de ontsluiting niet snel genoeg vordert, er de behoefte is aan pijnstilling, het persen te lang duurt, de baby met het hartje aangeeft dat hij snel geboren wil worden of als je na de bevalling teveel bloed verliest of de placenta niet spontaan komt. Afhankelijk van de ernst van de situatie en het tijdstip van de dag wordt je met de ambulance vervoerd naar het ziekenhuis.

Tip

Als de baby er eenmaal is, hopen we dat jullie voldoende rust nemen om ervan te genieten. Die eerste uren en dagen van kennismaking zijn intensief. Rust lekker uit en laat je verwennen door de kraamverzorgende.

Rond 35 weken krijg je van ons deze folder mee mbt voorbereiding op de bevalling.