0315-641905 06-51615202 (bij spoed)

Foliumzuur

Slik elke dag foliumzuur

Slik elke dag 1 tablet foliumzuur. Begin 4 weken voordat je zwanger kunt worden. Dus een maand voordat je met voorbehoedsmiddelen stopt.

Blijf slikken tot je 10 weken zwanger bent.

Waarom?

Foliumzuur is een vitamine die goed is voor de gezondheid van je baby. Als je foliumzuur slikt, is de kans kleiner dat je een kind krijgt met een ernstige handicap, zoals een open ruggetje.

Het duurt zo’n vier weken voordat je lichaam genoeg foliumzuur heeft opgebouwd. Daarom kun je het best beginnen voordat je probeert zwanger te worden.

Hoe lang?

Foliumzuur is niet schadelijk. Dus als je niet snel zwanger wordt, kun je het gerust blijven slikken. Ben je al zwanger en nog niet begonnen met foliumzuur? Dan kun je er alsnog mee beginnen! Blijf slikken tot je 10 weken zwanger bent.

Zonder recept

Je kunt foliumzuur kopen bij een drogist of apotheek. Je hebt er geen recept voor nodig van een dokter. Vraag naar tabletten van 0,4 of 0,5 milligram (mg) oftewel 400 tot 500 microgram. In multivitaminen voor zwangere vrouwen zit ook genoeg foliumzuur.

Soms is het anders

Heb je eerder een kind gekregen met een open ruggetje of open schedel? Of heb je epilepsie? Dat kan een hogere dosis foliumzuur worden aangeraden. Neem daarover contact op met je huisarts of gynaecoloog.

Slik je extra vitamine B12 op recept? Dan is het mogelijk niet verstandig om extra foliumzuur te slikken. Neem contact op met je arts.