0315-641905 06-51615202 (bij spoed)

Bevalling

De meeste bevallingen vinden plaats tussen de 37 en 42weken zwangerschap.
Binnen deze 5 weken, 3 weken voor en 2 weken na de uitgerekende datum, mag je thuis bevallen. Wanneer je niet thuis wilt bevallen is het mogelijk om samen met ons poliklinisch te bevallen in het ziekenhuis. Bij een poliklinische bevalling zonder medische indicatie is er vaak sprake van een eigen bijdrage, afhankelijk van je verzekering en pakket.
De keuze voor de plek van de bevalling hoef je niet al tijdens de zwangerschap te maken.
Gedurende de bevalling kun je nog kiezen. Het is belangrijk dat je bevalt waar jij je het prettigste voelt.

Zowel thuis als in het ziekenhuis werken we samen met de kraamverzorgende, dit laatste is afhankelijk van je kraamzorgbureau.
Wanneer je ervoor kiest om poliklinisch te bevallen, gaan we met je naar het ziekenhuis als we verwachten dat de baby binnen een paar uur geboren gaat worden. Het eerste stuk van de ontsluiting doe je dus thuis. Is alles goed verlopen, dan mag je een paar uur na de bevalling weer naar huis samen met de kraamverzorgster.
Beval je op medische indicatie in het ziekenhuis dan gebeurt de bevalling onder de verantwoordelijkheid van een gynaecoloog. Dit zal ook het geval zijn wanneer we een reden hebben om je tijdens de bevalling naar de gynaecoloog over te dragen. Meestal gebeurt dit rustig en gaan we met eigen vervoer, een enkele keer wordt een barende per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Indien je bij 41 weken niet bent bevallen krijg je extra controles in het ziekenhuis om de conditie van het kindje met een CTG (hartfilm) in de gaten te houden. Indien deze controles goed zijn wordt er afgewacht tot 42 weken, dan wordt de bevalling in principe ingeleid.

Geboorteplan:
Als je (specifieke) wensen hebt voor je bevalling, is het een idee op een geboorteplan op te stellen. Een geboorteplan is een document van maximaal 2 pagina’s. Het plan moet eenvoudig, duidelijk en beknopt zijn. In dit document geef je aan wat je belangrijk vindt, wat je ideeën en wensen zijn en hoe je graag wilt dat er met je omgegaan wordt. Het is een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar tijdens en rondom de bevalling.

Aan het eind van de zwangerschap bespreken we dit document tijdens een controle. Zo kunnen we jullie verwachtingen en wensen doorspreken en aangeven of deze realistisch en haalbaar zijn. Wij streven ernaar zoveel mogelijk jullie geboorteplan te volgen, maar veiligheid van moeder en kind en de werkbaarheid voor de verloskundige staan bij ons altijd voorop! Daardoor kan het voorkomen dat jullie plan door medische redenen niet altijd helemaal gevolgd kan worden.

Kijk voor meer informatie over een geboorteplan op http://deverloskundige.nl/bevalling/tekstpagina/30/geboorteplan/. Hier vind je ook een checklist.

In de ZwApp kun je gemakkelijk een geboorteplan maken en vervolgens naar jezelf mailen. Print het plan uit en neem het mee naar het spreekuur op het moment dat we de bevalling gaan bespreken. Indien je geen gebruik wil maken van de ZwApp kun je hieronder het geboorteplan van de ZwApp inzien en eventueel invullen.