0315-641905 06-51615202 (bij spoed)

Adviezen

Kijk eens op: www.strakszwangerworden.nl!

Onderstaande waardevolle informatie is afkomstig van bovenstaande site.

Veel mensen weten niet dat je ook als je bezig bent met zwanger worden, al veel kan doen om de kans op babysterfte te verminderen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor een gezond gewicht, foliumzuur te slikken, zo nodig medicijngebruik aan te passen en na te denken over erfelijkheid. Veel adviezen gelden voor vrouwen, maar ook voor mannen zijn er tips om de kans op een gezond kind te vergroten.

Foliumzuur

Slik elke dag foliumzuur
Slik elke dag 1 tablet foliumzuur. Begin 4 weken voordat je zwanger kunt worden. Dus een maand voordat je met voorbehoedsmiddelen stopt.

Blijf slikken tot je 10 weken zwanger bent .

Waarom?
Foliumzuur is een vitamine die goed is voor de gezondheid van je baby. Als je foliumzuur slikt, is de kans kleiner dat je een kind krijgt met een ernstige handicap, zoals een open ruggetje.

Het duurt zo’n vier weken voordat je lichaam genoeg foliumzuur heeft opgebouwd. Daarom kun je het best beginnen voordat je probeert zwanger te worden.

Hoe lang?
Foliumzuur is niet schadelijk. Dus als je niet snel zwanger wordt, kun je het gerust blijven slikken. Ben je al zwanger en nog niet begonnen met foliumzuur? Dan kun je er alsnog mee beginnen! Blijf slikken tot je 10 weken zwanger bent.

Zonder recept
Je kunt foliumzuur kopen bij een drogist of apotheek. Je hebt er geen recept voor nodig van een dokter. Vraag naar tabletten van 0,4 of 0,5 milligram (mg) oftewel 400 tot 500 microgram. In multivitaminen voor zwangere vrouwen zit ook genoeg foliumzuur.

Soms is het anders
Heb je eerder een kind gekregen met een open ruggetje of open schedel? Of heb je epilepsie? Dat kan een hogere dosis foliumzuur worden aangeraden. Neem daarover contact op met je huisarts of gynaecoloog.

Slik je extra vitamine B12 op recept? Dan is het mogelijk niet verstandig om extra foliumzuur te slikken. Neem contact op met je arts.