0315-641905 06-51615202 (bij spoed)

Anticonceptie

Bij het afsluiten van het kraambed, ongeveer 8 dagen na de bevalling, bespreken we anticonceptie met je. Misschien lijkt het een beetje vroeg om het dan al te bespreken. Het zal waarschijnlijk ook even duren voordat je eraan toe bent om te vrijen. Toch is het goed om hier al wel over na te denken.

Het moment waarop je weer vruchtbaar bent na een bevalling is niet helemaal te voorspellen.

Bij flesvoeding:

Als je flesvoeding geeft kan het zijn dat je vier weken na de bevalling weer zwanger kunt worden!  Het bloedverlies van de bevalling duurt ongeveer 4 tot maximaal 8 weken. Als het vloeien is gestopt zul je een aantal weken later een eisprong hebben. Ongeveer twee weken later komt de menstruatie op gang. Dus je bent voor je eerste menstruatie weer vruchtbaar!

Borstvoeding:

Als je borstvoeding geeft dan kan het zijn dat je menstruatie langer wegblijft door de hormonen die vrijkomen als je borstvoeding geeft. Het verschilt per vrouw wanneer de cyclus weer op gang komt. Tijdens de borstvoedingsperiode zijn er verschillende vormen van anticonceptie mogelijk.

Welke vorm van anticonceptie bij jou past is van veel dingen afhankelijk: hoe is je ervaring met anticonceptiegebruik voor de zwangerschap, heb je nog een kinderwens, wil je iets waar je elke dag aan moet denken, wil je iets met of zonder hormonen, wil je blijven menstrueren enz. Er zijn veel verschillende manieren van anticonceptie en soms is het ook uitproberen wat voor jou het fijnste is.

Voor informatie over verschillende vormen van anticonceptie kijk dan op www.anticonceptie.nl. Ook tijdens de nacontrole 6 weken na de bevalling bespreken we je voorkeur. Ook kun je met je huisarts bespreken welke anticonceptie je gaat gebruiken