0315-641905 06-51615202 (bij spoed)

Anticonceptie

Bij het afsluiten van het kraambed, ongeveer 8 dagen na de bevalling, bespreken we anticonceptie met je. Misschien lijkt het een beetje vroeg om het dan al te bespreken. Het zal waarschijnlijk ook even duren voordat je eraan toe bent om te vrijen. Toch is het goed om hier al wel over na te denken.

Het moment waarop je weer vruchtbaar bent na een bevalling is niet helemaal te voorspellen.

Bij flesvoeding:

Als je flesvoeding geeft kan het zijn dat je vier weken na de bevalling weer zwanger kunt worden!  Het bloedverlies van de bevalling duurt ongeveer 4 tot maximaal 8 weken. Als het vloeien is gestopt zul je een aantal weken later een eisprong hebben. Ongeveer twee weken later komt de menstruatie op gang. Dus je bent voor je eerste menstruatie weer vruchtbaar!

Borstvoeding:

Als je borstvoeding geeft dan kan het zijn dat je menstruatie langer wegblijft door de hormonen die vrijkomen als je borstvoeding geeft. Het verschilt per vrouw wanneer de cyclus weer op gang komt. Tijdens de borstvoedingsperiode zijn er verschillende vormen van anticonceptie mogelijk.

Welke vorm van anticonceptie bij jou past is van veel dingen afhankelijk: hoe is je ervaring met anticonceptiegebruik voor de zwangerschap, heb je nog een kinderwens, wil je iets waar je elke dag aan moet denken, wil je iets met of zonder hormonen, wil je blijven menstrueren enz. Er zijn veel verschillende manieren van anticonceptie en soms is het ook uitproberen wat voor jou het fijnste is.

Voor informatie over verschillende vormen van anticonceptie kijk dan op www.anticonceptie.nl. Ook tijdens de nacontrole 6 weken na de bevalling bespreken we je voorkeur. Ook kun je met je huisarts bespreken welke anticonceptie je gaat gebruiken

Spiralen

Bij ons in de praktijk kun je terecht voor het plaatsen van een spiraal. Je hoeft niet bekend te zijn bij ons om een afspraak te maken. We geven je graag voorlichting over welke mogelijkheden er zijn en bespreken samen óf en zo ja welke spiraal geschikt voor je is. Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben of behoefte hebben aan meer informatie, neem dan gerust contact met ons op.

Een spiraaltje is een plastic ankertje van 24 tot 36 mm lang dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Wanneer je een spiraal draagt kan je menstruatiepatroon veranderen. Je kunt de timing van je menstruatie niet zelf regelen. Kijk voor meer informatie op www.spiraalplaatsen.nl

De spiralen zijn onder te verdelen in 2 groepen:

 1. Hormoonbevattende spiralen: Mirena (ca €150 euro) of Kyleena (ca €155 euro).

Het hormoonspiraaltje bevat progestageenhormoon levenorgestrel. Dit hormoon heeft ongeveer dezelfde werking als het natuurlijk progesteron en maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor innesteling van een bevruchte eicel. Daarnaast zorgt deze spiraal ervoor dat het slijm van de baarmoedermond minder doorgankelijk wordt voor zaadcellen.

 • De Mirena of Kyleena zijn voor 5 jaar betrouwbaar.
 • De hoeveelheid hormonen is 10 tot 30 keer minder dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden. Door de plaatselijke werking van Mirena/Kyleena zijn er weinig hormonale bijwerkingen.
 • De betrouwbaarheid is meer dan 99%.
 • Het hormoonspiraal kan ook indien je borstvoeding  geeft en passende anticonceptie wenst.
 • Het hormoonspiraal kan overmatig bloedverlies verminderen en is daarom heel geschikt voor vrouwen met menstruatieklachten. 1 op de 5 vrouwen krijgt na verloop van tijd helemaal geen bloedingen meer. Het baarmoederslijmvlies is in een rustfase. Omdat het enkele maanden kan duren tot dit nieuwe evenwicht wordt bereikt, kan tijdens deze eerste maanden na het plaatsen soms onregelmatig bloedverlies optreden. Meestal gaat het om druppelsgewijs bloedverlies (spotting). De hoeveelheid bloedverlies verschilt van vrouw tot vrouw, maar vermindert meestal geleidelijk. Tijdens de eerste maand van het gebruik kan het bloedverlies regelmatig optreden, waardoor het lijkt alsof de menstruatie enkele weken aanhoudt. Na verloop van tijd zal het bloedverlies minder worden en ook minder vaak optreden; na drie tot zes maanden neemt dit af tot enkele dagen bloedverlies per maand. Bij een klein aantal vrouwen kan het voorkomen dat er direct na plaatsing geen bloedverlies meer is.
 • De belangrijkste bijwerkingen zijn onregelmatig bloedverlies, rug -en/of buikpijn en infecties in de baarmoeder. Ook misselijkheid, pijnlijke gespannen borsten, vasthouden van vocht en hoofdpijn komen voor. Soms krijgen vrouwen als gevolg van de hormonen ook te maken met stemmingsveranderingen of meer/minder zin in seks.
 • Je kunt deze spiraal op elk moment weer laten verwijderen. Je bent dan snel daarna weer vruchtbaar.
 • Het Kyleena spiraaltje is iets kleiner dan het Mirena hormoonspiraal en bevat minder hormonen. De werking is verder gelijk aan Mirena. De Kyleena heeft een dunnere inbrenghuls, waardoor deze spiraal geschikt is voor vrouwen die nog geen kinderen hebben gebaard.
 • Koperspiralen: T-Safe (ca €70 euro), Multi Safe (short) (ca 54 euro) en Ballerine (ca €120 euro)

Het koperspiraaltje bevat geen hormonen. Het koper maakt de zaadcellen inactief en voorkomt bevruchting zodat je niet zwanger wordt.

 • De T-Safe is voor 10 jaar betrouwbaar. De Ballerine is effectief voor 5 jaar.
 • Deze methode is voor 99% betrouwbaar.
 • Behoud van eigen cyclus en hormoonhuishouding.
 • De koperspiralen mogen in combinatie met het geven van borstvoeding.
 • Deze spiraal is minder geschikt voor vrouwen die van nature hevig menstrueren of die minder willen vloeien.
 • In de eerste drie maanden na plaatsing kun je last krijgen van bijwerkingen. Dit zijn heviger, langduriger en/of onregelmatige menstruaties, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Na drie maanden herstelt de menstruatiecyclus zich en verloopt deze meestal weer als vanouds.

Een klein aantal vrouwen heeft blijvend wat meer bloedverlies

 • Het Multi-Safe spiraaltje heeft een hoefijzervorm, gemaakt van kunststof en koper. De Multi-Safe is geschikt voor vrouwen met een baarmoeder groter dan 6 cm, de Multi-Safe short voor vrouwen met een kleinere baarmoeder. De Multi-Safe (short) is 5 jaar werkzaam.

 • Ballerine koperspiraal is een nieuw, bolvormig koperspiraaltje. De Ballerine heeft een zeer dunne huls en is daardoor makkelijker in te brengen, wat hem geschikt maak voor jonge vrouwen die nog niet eerder bevallen zijn. Door de buigzame bolvorm is Ballerine ook een mooi alternatief voor vrouwen die minder goed reageren op andere koperspiralen.

Tarieven spiraalplaatsing

Het is goed om te weten dat diensten rondom anticonceptie niet altijd worden vergoed door je zorgverzekeraar. Het kan ook zijn dat het wel wordt vergoed, maar ten koste gaat van je eigen risico. Kijk dit dus goed na in je verzekeringspolis. Er zijn landelijke tarieven vastgesteld, deze houden wij ook aan. Voor actuele tarieven kijk op onze website. Wij rekenen het volgende voor de diensten:

Verwijderen spiraal:      ca €67

Vervangen spiraal:         ca €67 (exclusief spiraal, inclusief echo ter controle)

Plaatsen spiraal:             ca €67 (exclusief spiraal, inclusief echo ter controle)

Echoscopische controle: ca €35

Let op: de kosten van de spiraal zelf worden meestal niet vergoed vanuit de basisverzekering aan vrouwen vanaf 21 jaar, tenzij zij hiervoor aanvullend verzekerd zijn. De plaatsing van een spiraal door de huisarts wordt altijd vergoed.

Wanneer spiraal plaatsen?

Een spiraaltje kan geplaatst worden vanaf 10-12 weken na de bevalling. Na een keizersnede is plaatsing mogelijk vanaf 12 weken. Wij kunnen ook een spiraaltje bij je plaatsen indien je nog geen kinderen hebt/bevallen bent. Het spiraaltje wordt dan (ook indien je langer dan één jaar geleden bevallen bent) meestal tijdens of vlak na de menstruatie ingebracht om er zeker van te zijn dat je niet zwanger bent en omdat het plaatsen dan iets gemakkelijker gaat. Bij degenen die één of meer bevallingen achter de rug hebben, zal de plaatsing in de meeste gevallen soepel verlopen omdat de baarmoedermond wat flexibeler is.

Afspraak maken voor plaatsing

Een afspraak maken voor het plaatsen van een spiraaltje kan door telefonisch contact op te nemen met de praktijk. Nadat er een afspraak is gemaakt sturen wij het recept voor de spiraal naar een apotheek. Je krijgt hiervoor een betalingsverzoek via de mail. Zodra deze betaling is ontvangen, wordt de spiraal naar onze praktijk opgestuurd.

Het plaatsen van een spiraal

Nadat we een afspraak met jou hebben gemaakt sturen wij het recept voor de spiraal naar een leverancier. Je krijgt hiervoor een betalingsverzoek via de mail. Zodra deze betaling is ontvangen, wordt de spiraal naar onze praktijk opgestuurd.

Het is verstandig om een uur voor de behandeling een pijnstiller in te nemen (1000mg paracetamol of 400mg ibuprofen). Dit helpt de baarmoeder en de spieren in de omgeving daarvan ontspannen, waardoor het plaatsen van het spiraaltje en eventuele krampen erna als minder pijnlijk worden ervaren. Vlak voor het plaatsen is het fijn nog even naar het toilet te gaan.

Na het plaatsnemen op de onderzoeksbank kan via een vaginale echo/inwendig onderzoek de ligging van de baarmoeder worden gecontroleerd. Met behulp van een speculum (eendenbek) wordt de baarmoedermond zichtbaar gemaakt. Vervolgens pakt de verloskundige met een speciale tang de baarmoedermond vast en meet zij met een staafje de diepte van de baarmoeder. Daarna wordt het spiraaltje via een dun hulsje naar binnengeschoven. Het hulsje wordt weer teruggetrokken en de draadjes op maat geknipt. De spiraal kan op ieder moment geplaatst worden, ook wanneer je menstrueert.  Het plaatsen van het spiraaltje zelf duurt een paar minuten.

We zullen je huisarts informeren indien we een spiraal bij je hebben geplaatst.

SOA en zwangerschap

Voor het plaatsen van een spiraaltje is het belangrijk om zeker te weten dat er geen risico bestaat dat je een SOA hebt of zwanger kunt zijn. Vrij daarom in ieder geval veilig tot aan de plaatsing. Twijfel je, bespreek dit gerust met ons!

Na het plaatsen van een spiraal

Direct na het plaatsen van de spiraal kan het zijn dat je even duizelig bent, je kan een zeurend gevoel of krampen in de onderbuik hebben, die na enkele uren verdwijnt. Ook heb je wat bloedverlies vergelijkend met een menstruatie. Het is verstandig om de hele dag rustig aan te doen.

Neem contact met ons op als je in de eerste dagen na plaatsen van het spiraaltje last krijgt van abnormale afscheiding, ruim vaginaal bloedverlies, aanhoudende buikpijn of koorts.

Nacontrole

Ongeveer zes weken na het plaatsen kom je terug voor een controle-echo. Vanaf dan mag je de spiraal als volledig beschermd beschouwen. Daarna kun je ook zelf controleren of de spiraal goed zit. Wij zullen na plaatsing uitleggen hoe je dit het beste kunt doen.