0315-641905 06-51615202 (bij spoed)

Voorbereidingen

Wat zet je klaar?

Voorbereiding m.b.t. de bevalling(deze info krijg je rond 35 weken ook van ons mee op papier)

Wij adviseren om bij ca. 37 weken de volgende zaken geregeld te hebben:

– Bed ophogen tot 80 cm hoogte, gemeten vanaf de bovenkant van het matras. Als je deze hoogte met behulp van klossen niet haalt, kun je het bed ook met lege frisdrankkratjes ophogen. Je kunt eventueel een plankje tussen bed en krat plaatsen ter versteviging. Indien tijdens de bevalling het bed niet 80cm hoog staat, zijn wij genoodzaakt de bevalling in het ziekenhuis voort te zetten. Eventuele kosten van de eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling zijn voor eigen rekening.


– Po/ondersteek lenen bij de thuiszorgwinkel in Doetinchem: Kruisbergseweg 25 (bij het ziekenhuis) of bij “Stichting Figulus Welzijn” in Dinxperlo: Terborgseweg 5, tel 0315-655282. 

– Onder het hoeslaken: matrasbeschermer of een stuk plastic ter hoogte van je billen (voor als de vliezen breken) Als de bevalling begint zorg dat het hele matras goed beschermd is met plastic (onder het hoeslaken). Je kunt bijvoorbeeld ook dunne folie bij de bouwmarkt kopen.

– Zet 2 emmers met 2 grote vuilniszakken klaar.

– Zet het kraampakket onder/bij het bed. Laat s.v.p. de inhoud erin en bewaar alle matjes voor tijdens de bevalling.

– Maak alvast een tas klaar voor als je naar het ziekenhuis moet.
Denk aan: “bevalkleding” voor jezelf, nachtkleding, ondergoed, eventueel badjas, slippers/sloffen. Toiletspullen. Kleertjes voor de baby, fototoestel, ponskaartje, zwangerschapskaart telefoonnummers.
– De verloskamers en de kraamafdeling van het Slingeland ziekenhuis bevinden zich op de tweede verdieping, B2. Denk aan wat kleingeld voor de parkeerautomaat.

Wanneer de bevalling zich aankondigt:

– Je kunt alvast 2 ijzeren kruiken vullen met kokend water (tot er een “kop” op zit), controleer of ze niet lekken . Doe de kruikenzakken eromheen.
Om de ene kruik rol je de kleertjes die de baby aankrijgt, met een mutsje, luier en omslagdoek. Om de andere rol je 3 katoenen hydrofiele luiers (om de baby mee af te drogen) en een 2e mutsje.
Deze kruiken kun je in het bedje van de baby leggen.

– Zorg ervoor dat het lekker warm is op de kamer waar je wilt bevallen.