De eerste afspraken
De vroege echo
De eerste controle vindt plaats wanneer je ongeveer 8 weken zwanger bent. We maken dan een ‘vroege’ echo. Bij deze echo kijken we vooral naar het volgende:
- Is er een zwangerschap zichtbaar?
- Zit deze zwangerschap in de baarmoeder?
- Is er een foetus aanwezig? 1 of meerdere?
- Is er hartactie aanwezig? Dit is iets wat we bekijken maar onder de 10 weken zwangerschap nog niet laten horen. Er is onvoldoende bewijs dat deze ultrasound-golven geen schade aan de zwangerschap kunnen toedienen. Vanaf 10 weken zwangerschap is het kortdurend luisteren naar het hartje wel veilig.
- Zijn er in- en rondom- de baarmoeder gynaecologische afwijkende bevindingen zichtbaar?
We beginnen dit echo-onderzoek altijd eerst uitwendig, via de buik. Houdt er echter rekening mee dat het wellicht nodig kan zijn om inwendig, via een vaginale echo, verder te kijken om meer informatie te kunnen geven. We zullen dit altijd samen bespreken. Mocht je hier bezwaar tegen hebben, geef het ons gerust aan!
Het intakegesprek
Als je ongeveer 8-10 weken zwanger bent zullen we het intakegesprek voeren. Deze afspraak staat los van de vroege echo-afspraak en dit zal ongeveer een uur in beslag nemen. Deze tijd is nodig omdat wij veel vragen zullen stellen over jouw gezondheid, de gezondheid van jouw partner en andere familieleden. Verder komen vragen over eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen aan de orde. Dit is van belang om een indruk te krijgen van de gezondheid van de zwangere op dit moment en in het verleden, zodat we een inschatting kunnen maken van eventuele risico’s met betrekking tot de zwangerschap, bevalling of het kraambed.
Daarnaast zullen we je bloeddruk opmeten en je gewicht bepalen. Ook nemen we tijdens deze eerste controle bloed (klik op ‘bloed’ voor meer informatie over dit onderzoek) af om te laten onderzoeken op je bloedgroep, rhesusfactor, Hb (ijzergehalte), glucose (suikergehalte), antistoffen, hepatitis B, Lues en HIV. Zonodig laten wij het bloed ook op schildklierfuncties onderzoeken.
Let op: mocht je kiezen voor het NIPT-onderzoek, dan nemen we geen bloed af op de praktijk maar geven we je het labformulier mee, samen met de verwijzing voor de NIPT, tijdens de afspraak van de termijnecho (De NIPT is namelijk een bloedonderzoek, waarvoor afname bij het lab in het Slingeland noodzakelijk is. Zo kan je alles in 1 ‘prikbeurt’ laten onderzoeken).
Verder informeren we je over voeding, roken, alcohol en het regelen van kraamzorg. Wij geven je veel foldermateriaal mee, zodat je alles thuis nog eens rustig kan doorlezen. Download eventueel hier alvast de folder ‘Zwanger!’.
Bij de intake gaan we je vragen of je meer wilt weten over onderzoek op down-, edwards- en patausyndroom. Bekijk daarom alvast voor de intake www.pns.nl of op onze website
De Termijnecho
Rond de 10-12 weken van de zwangerschap maken we een termijnecho. Deze echo maken we om een nauwkeurige indruk van de zwangerschapsduur en de uitgerekende datum te verkrijgen. Kijk voor meer informatie over de echo onder het item ‘Onderzoeken tijdens de zwangerschap‘.
Ook bij deze echo beginnen we uitwendig: via de buik. In sommige gevallen kan een inwendige echo ons meer informatie verschaffen. Dit zullen we altijd eerst samen bespreken met je.
Mocht je, na het intake-gesprek, hebben besloten om voor de NIPT, de 13-weken echo of de SEO/20-weken echo te gaan dan zullen we tijdens deze controle de verwijzing hiervoor meegeven en geven we je de desbetreffende informatie hierover.
Neem de volgende zaken mee naar de eerste controle:
- pasje van ziektekostenverzekering;
- identiteitsbewijs (verplicht voor nieuwe zorgregeling);
- eventuele medicijnen als je die gebruikt;
- als je al eerder in een andere praktijk bent bevallen de gegevens van die zwangerschap/bevalling;
- als van de gynaecoloog afkomt informatie over je zwangerschap tot dan toe.