Je baby
Poepen
De baby kan de eerste dagen veel poepen. Dit noemen we meconium. Meconium is taai, kleverig, groenzwart en stinkt niet. Na een paar dagen, als de spijsvertering goed op gang komt, verkleurt dit naar gele, zachte ontlasting. Flesvoedingpoep is doorgaans iets harder dan borstvoedingspoep. Je verwacht bij een flesvoedingkind dat deze ook dagelijks ontlasting heeft. Bij een borstvoedingskind is de ontlasting zachter, soms word je verrast door een spuitluier. De frequentie kan op den duur bij borstvoedingskinderen heel wisselend zijn. Elke dag een paar keer of eens in de paar dagen zijn beide normaal.
Vitamine D
Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden. Het helpt om calcium uit de voeding op te nemen en beschermt bovendien tegen ziekten. Het lichaam haalt zelf ook vitamine D uit zonlicht, maar in Nederland krijgen we te weinig direct zonlicht op onze huid. Daarom wordt er voor alle kinderen tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag aanbevolen, ongeacht de kleur van de huid.
Navel
De navel droogt gedurende de eerste week in en valt er binnen ongeveer 14 dagen af. Soms ruikt het iets. Een beetje nabloeden is normaal, de bloedkorstjes verdwijnen het makkelijkst tijdens het badderen.
Gewicht
De eerste dagen vallen alle baby’s af, ongeacht het type voeding wat je geeft. De kraamverzorgster heeft over het algemeen zelf een weegschaal bij zich. Na 4 of 5 dagen neemt het gewicht meestal toe, na ongeveer 2 weken zijn de meeste baby’s weer op hun geboortegewicht.
Plassen
We verwachten dat de baby binnen 24 uur geplast heeft na de geboorte. Omdat dit soms nog een klein plasje kan zijn, is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Je zult merken dat de eerste dagen de baby nog maar af en toe plast. Soms kan deze urine ook gekleurd zijn. Je ziet dan oranje vlekjes in de luier. Dit zijn uraten (urinezuurkristallen) en onschuldig. Is de voeding goed op gang gekomen zal dit verdwijnen.
Darmkrampjes
De eerste zes weken hebben de meeste baby’s wel eens last van krampjes. Dat kan verschillende oorzaken hebben die niet alleen met het soort voeding te maken hebben. De darmen moeten wennen aan het aanbod voeding wat ze te verwerken krijgen. Maar het kan ook zijn dat je baby te veel lucht binnen krijgt tijdens het voeden, of teveel voeding krijgen. Lawaai en drukte tijdens het voeden is ook funest.
Temperatuur
De baby komt uit een warme baarmoeder en moet zich na de geboorte ineens zelf warm houden. Dat vergt natuurlijk enige moeite. Hou daarom de eerste dagen de temperatuur goed in de gaten en ondersteun als het nodig is met een kruik, een mutsje of een omslagdoek. Een mooie temperatuur ligt rond de 37,0 graden. Lager dan 36,5 is te koud en boven de 37,5 is te warm.
Borstvoeding? Geef vitamine K
Vitamine K helpt bij bloedstolling. Je baby maakt dit nog onvoldoende aan. In kunstvoeding is deze vitamine toegevoegd, in borstvoeding zit dit niet. Daarom krijgt je baby dit in de eerste uren na de bevalling. Geef je alleen borstvoeding dan geef je vanaf de achtste dag tot en met 12 weken vitamine K in druppelvorm. Hou je aan de dosering die op het flesje staat vermeld.