De baby blues
Na de geboorte van je kindje hoor je te zweven op een roze wolk. Tenminste dat is wat iedereen denkt. Helaas voel jij je huilerig, je bent in de war en die baby is lang niet zo schattig als je had gedacht. Wees niet ongerust, dit is normaal.
Een aantal dagen na de bevalling kun je last krijgen van kraamtranen, de “baby blues”. Dat kan enkele uren duren maar ook best een week.
Ook kan dit je pas na twee weken overkomen. Niets om je ongerust over te maken, bijna iedere pasgeboren moeder heeft hier last van, je hoeft je hiervoor niet te schamen. In de meeste gevallen komt het allemaal weer goed.
Oorzaak
Kraamtranen ontstaan door de grote veranderingen die je lichaam doormaken in korte tijd. Je hormonen zijn na de bevalling helemaal in de war en het duurt even voordat je weer in balans bent. Je gierende hormonen in combinatie met slaapgebrek, de bevalling, melkproductie, twijfel overgevoeligheid en faalangst zijn er de oorzaak van dat je het even niet meer ziet zitten.
Symptomen
De symptomen van kraamtranen verschillen natuurlijk van vrouw tot vrouw, maar de meest voorkomen zijn:
- onverklaarbare huilbuien
- slapeloosheid
- negatieve gedachten
- wisseling van humeur
- het gevoel de grote verantwoordelijkheid van een baby niet aan te kunnen
- verdrietig zijn
- prikkelbaar
- overgevoelig
Hoe ga je ermee om
Accepteer het en laat het over je heenkomen. Zie het als een onvermijdelijke periode waar je door heen moet. Laat je lekker verwennen en rust zo veel mogelijk uit. Laat die lekkende, stuwende borsten en hechtingen soms even voor wat ze zijn. relativeer je sobere gevoelens en bedenk dat het vanzelf overgaat en dat bijna iedere pasgeboren moeder hier door heen is gegaan.
Dipje of depressie
Meestal gaat de baby blues vanzelf over. Maar soms verdwijnt het depressieve gevoel niet. Er is dan misschien sprake van een postnatale depressie. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen krijgt hier mee te maken. Een postnatale depressie kan iedereen overkomen. Je voelt je een paar weken na de bevalling nog steeds moe en uitgeput, je voelt je vreemd en je hebt weinig hoop voor de toekomst. Je voelt je niet begrepen en je bent bang dat je de verantwoordelijkheid van het moederschap niet aankunt. Je piekert, bent prikkelbaar, je hebt nergens zin in en je slaapt niet. Als je een lange tijd last blijft houden van deze depressieve gevoelens is het verstandig om dit te bespreken met je huisarts.