0315-641905 06-51615202 (bij spoed)

Voeding voor de baby

In de zwangerschap komt er heel veel op je af. Er komt ook een moment waarop je gaat nadenken welke voeding jullie je kindje na de geboorte willen gaan geven.

Borstvoeding

Borstvoeding wordt wereldwijd als eerste keus voor babyvoeding aangeraden. Moedermelk is de beste babyvoeding die er is. Het bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen die de baby de eerste 6 maanden nodig heeft en het blijft daarna nog lange tijd een belangrijke voedingsbron naast het vaste voedsel dat aan de baby gegeven wordt.

Samenstelling van borstvoeding

De samenstelling van moedermelk is precies op de behoefte van de baby afgestemd. Moedermelk voor een premature (= te vroeg geboren) baby is anders van samenstelling dan moedermelk voor een voldragen baby. Moedermelk voor een 4 maanden oude baby is anders dan moedermelk voor een pasgeborene. 
De eerste dagen na de bevalling wordt er colostrum door de borsten gemaakt. Colostrum bevat zeer veel afweerstoffen en geeft daarmee de baby een belangrijke bescherming tegen infectieziekten mee. Bovendien werkt colostrum laxerend en helpt het om het meconium (= eerste ontlasting van baby) sneller het lichaam te doen verlaten.

Voordelen voor het kind

Moedermelk bevat levende cellen, antistoffen, waardoor kinderen minder vaak ziek zijn. Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben aanzienlijk minder vaak oorontsteking, luchtweginfecties, maag- en darmstoornissen en diarree. Ze hebben een betere opbouw van het immuunsysteem. 
Een borstgevoed kind heeft aanzienlijk minder last van allergische aandoeningen. Dit geldt met name als de baby minimaal 6 maanden (exclusief) borstvoeding heeft gehad. 
Een borstgevoed kind heeft minder kans op chronische aandoeningen als jeugddiabetes, jeugdkanker, ziekten waarbij het (auto)immuunsysteem een rol speelt (bijvoorbeeld Multiple Sclerosis), ziekte van Crohn. 
De vetzuren in moedermelk spelen een belangrijke rol bij de rijping en ontwikkeling van de hersenen. Borstgevoede kinderen scoren daardoor beter op mentale en motorische tests.
Borstvoeding lijkt ook een rol te spelen bij (een lagere kans op) wiegendood.

Voordelen voor de moeder

Door borstvoeding te geven herstelt het lichaam van de moeder zich na de bevalling sneller. De baarmoeder trekt zich door het zuigen aan de borst sneller samen. Het bloedverlies na de bevalling stopt daardoor sneller. Bovendien raakt zij het extra lichaamsvet dat tijdens de zwangerschap is aangelegd makkelijker kwijt.
Als een vrouw borstvoeding geeft, heeft zij minder kans op borstkanker en kanker aan de eierstokken. Hierbij geldt dat hoe langer zij heeft gevoed, hoe lager de kans op deze kankersoorten is.
Borstvoeding kan ook heel praktisch zijn: het is altijd beschikbaar, altijd op temperatuur en het kan niet bederven.

De eerste week

Borstvoeding geven betekent in de praktijk vaak dat je de eerste dagen tot een paar weken na de geboorte zult moeten investeren. Het duurt vaak even voordat jij en je kindje goed op elkaar zijn ingespeeld en de voeding goed gaat lopen. Soms is het nodig om te kolven en/of jullie kindje tijdelijk bij te voeden, totdat de voeding goed op gang is. In de eerste weken is rooming-in erg belangrijk. Dit betekent dat jullie kindje ’s nachts bij jullie op de kamer slaapt. Dit is goed voor de moeder-kind band, maar ook handig tijdens het voeden in de nacht. De eerste tijd moet jullie kindje minimaal 8 keer per dag gevoed worden. Als het kindje ouder wordt, dan neemt het aantal voedingen per dag af.

Borstvoeding en werk kunnen ook goed samen gaan. Hier zijn speciale regels voor. Kijk voor uitgebreide informatie hierover eens op https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/borstvoeding-en-flesvoeding/borstvoeding-geven/weer-aan-het-werk.aspx#:~:text=De%20tijd%20die%20je%20besteedt,onbetaald)%20extra%20tijd%20kunt%20krijgen.


Lactatiekundige

Als er zich onverhoopt problemen blijven voordoen bij het geven van de borstvoeding, ondanks de expertise van de verloskundige en kraamverzorgster, is er altijd de mogelijkheid om gespecialiseerde hulp op het gebied van borstvoeding in te schakelen. Een lactatiekundige is een zorgverlener die gespecialiseerd is op het gebied van borstvoeding. Het werk van de lactatiekundige bestaat uit het geven van intensieve begeleiding en ondersteuning bij specifieke problemen met borstvoeding, bijvoorbeeld voeden na een borstoperatie, aanleg- of zuigproblemen. Onze praktijk werkt samen met lactatiekundige Marlinda Roes (www.marlindaroes.nl).

Voorlichtingsavonden/Cursus

Het volgen van een borstvoedingscursus kan op onze eigen praktijk! Lactatiekundige Marlinda Roes organiseert deze cursus, bestaande uit 1 avond, op onze praktijk. Deze cursus kan je helpen om je optimaal voor te bereiden op het geven van borstvoeding. Op deze manier weet je een beetje wat je te wachten staat. Kijk op deze site voor meer informatie en om jezelf en je partner aan te melden.

Meer informatie over het geven van borstvoeding, kan je vinden op de volgende websites:

www.borstvoeding.nl, https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/borstvoedingwww.voedingscentrum.nlwww.minvws.nl

Kunstvoeding

Als je bewust kiest voor om geen borstvoeding te geven (persoonlijke redenen), om medische redenen of als borstvoeding ondanks goede begeleiding niet lukt, is kunstvoeding een heel goed alternatief. De kunstvoedingfabricanten proberen bij het produceren van de voeding om deze zoveel mogelijk op borstvoeding te laten lijken. En bedenk je dat de liefde voor je kind niet via de voeding gaat!

Via de website van het voedingscentrum vind je al heel veel informatie. Vraag je verloskundige voor meer informatie. Er staat een inkijkexemplaar van de folder Flesvoeding op de website: https://webshop.voedingscentrum.nl/producten/zwanger-en-kind/flesvoeding/